Datadriven HR-advies. Hoe zit dit eigenlijk precies?

Advies gegeven door HR-professionals met data als de basis. De briljante combi noemen we dit! Wij handelen namelijk niet op ‘onderbuikgevoel’, maar willen uitsluitend onderbouwde conclusies en oplossingen aandragen. Datadriven HR-advies, dus. Hoe ziet dit dan precies uit voor jouw organisatie en wat heb je eraan? Wij vertellen!


Achterhaal de échte oorzaak

Wanneer je op jouw werkvloer te maken krijgt met een hoger ziekteverzuim of ongewenst verloop, is het plaatsen van een nieuwe (tijdelijke) vacature een oplossing op de korte termijn. Op de lange termijn ga je zien dat het een terugkerend proces wordt. Je lost namelijk niet de echte oorzaak op. Want wie weet ligt de werkdruk wel heel hoog op jouw afdeling? Of is het team niet goed in balans? Allemaal oorzaken die niet weggaan met het aannemen van een nieuwe medewerker.

Wij starten daarom altijd met het uitvoeren van research binnen jouw organisatie. Aan de hand van verschillende soorten (wetenschappelijke) scans halen we de pijnpunten van medewerkers naar boven. Op deze manier komen we erachter waar de kern van het probleem zit en waar juist glansrijke kansen liggen.

Een van onze scans is de OneTeamScan, die is gebaseerd op de 12 archetypes van psycholoog Carl Jung. Wanneer alle medewerkers deze scan invullen, verkrijg je een wetenschappelijk en volledig geanalyseerd inzicht in de samenstelling van alle persoonlijkheden (archetypes) binnen jouw team. We kunnen met deze uitkomst gericht gaan kijken hoe we jouw team beter kunnen inrichten om issues als onrust, ongewenst verloop en ziekteverzuim bij de oorsprong aan te pakken.


Stel een evidence-based beleid op

Met alle inzichten verkregen uit de research, kunnen we gaan werken aan een evidence-based HR-beleid. Dit kan niet zonder je medewerkers! In een speciale HR Design Sprint leggen we in vijf dagen samen opnieuw de belangrijkste pains en gains bloot. Hierbij bedenken en visualiseren alle betrokken medewerkers hun eigen ideeën en visies. Ons team vormt alle ideeën vervolgens om tot mogelijke prototypes. Op de vijfde dag beslissen we dan welke prototypes we verder gaan uitwerken en hoe we het HR-beleid (en hiermee de HR-reis) gaan invullen.

Door eerst research te doen naar de pijnpunten in de organisatie en vervolgens medewerkers bij het proces te betrekken in een sprint, raak je de kern van het probleem en creëer je direct draagvlak voor een nieuw beleid. Je medewerkers hebben hier immers aan meegewerkt.


Blijf toekomstgericht investeren

Wanneer je HR-beleid is vernieuwd en de HR-reis voor elke medewerker effectief is ingericht, betekent het natuurlijk niet dat je lekker achterover kunt gaan zitten. Nee, jij wilt je medewerkers voortdurend blijven ‘volgen’ in hun ontwikkeling en groei.

Middels onze app kunnen wij heel eenvoudig en regelmatig peilen hoe het is gesteld met alle medewerkers. Voelen ze zich nog op hun plek? Zijn ze fijn geland? Lopen ze ergens tegenaan? Met alle verzamelde data krijg jij voortdurend inzicht in jouw team. Op deze manier ben je mogelijke spanningen en onrust op de werkvloer voor of kun je ze tijdig oplossen.

Hoe meer data, hoe meer inzicht en kennis. Met al deze kennis kunnen we de koers van het HR-beleid in jouw organisatie steeds gerichter vaststellen op de lange termijn. Dit aan de hand van predictive analytics. Met behulp van huidige en historische gegevens weten we dan bijvoorbeeld precies welke persoonlijkheid het beste in die nieuwe vrijgekomen functie past, zodat deze nieuwe medewerker het team perfect in balans brengt. Zo wordt het HR-beleid steeds meer maatwerk, persoonlijker én toekomstproof.

 

En dat willen wij dus bereiken als jouw partner met ons datadriven HR-advies. Wil je er meer over weten? Neem dan contact met ons op!

Vond je dit verhaal leuk?

Deel op Twitter
Deel op LinkedIn