Een gevoel van oprechte waardering en erkenning, dat is best een fijn gevoel toch? Het behoort immers tot de basisbehoeften van elk mens volgens psycholoog Abraham Maslow (van de bekende behoeftepyramide). Je wilt er graag toe doen en je wilt dat de mensen om je heen zien welke kwaliteiten jij in huis hebt. En met dit gevoel krijg je vaker te maken dan je denkt.
Een complimentje is goud waard
Van de ‘mmmm’ bij een uitgebreid diner tot de ‘wauw!’ wanneer je jouw opgeknapte woonkamer laat zien, complimentjes zijn nu eenmaal erg lekker. Naast het verbale compliment geeft het feit dat alle eetborden volledig leeg zijn, je waarschijnlijk ook een positief gevoel. Kortom, het gevoel dat je inspanningen worden ‘gezien’ en dat dit wordt gewaardeerd: Dat willen we!
Erkenning op de werkvloer
En dat is niet veel anders op je werk. Want ook hier wil je erkenning voor jouw werkzaamheden en prestaties. Steeds meer mensen geven aan dat bijdragen aan het ‘grotere geheel’ in de organisatie misschien wel even belangrijk is als het salaris. Wanneer je erkenning en waardering krijgt, motiveert dit. Je krijgt dan de energie om nóg beter te presteren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Wat als je geen erkenning krijgt?
Wanneer je op je werk geen waardering ontvangt voor jouw geleverde prestaties en je het gevoel krijgt dat jouw werkzaamheden er niet toe doen, werkt dit niet stimulerend. Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot demotivatie en frustratie. Extreem voorbeeld? Stakingen. Verschillende beroepsgroepen staken tegenwoordig, niet alleen voor een beter salaris, maar indirect ook voor meer erkenning. Een gezamenlijk ‘Wij doen er wél toe’ heerst dan heel erg.
Moraal van het verhaal voor werkgevers? Erken het belang van erkenning. Laat de commitment en engagement van jouw medewerker niet ongezien voorbijgaan. Een emotionele investering in medewerkers weegt vaak zwaarder dan die maandelijkse transactie.